Sistem prototip de acoperire pentru reducerea amprentei de CO2 si a impactului asupra mediului in transportul naval.
SPARACOM este o soluție complexă pentru transfer la operatorul economic, cu scopul de a crește competitivitatea mediului economic și asimilarea rezultatelor CDI orientate către piață. Consorțiul presupune colaborarea dintre o companie inovativă și un mare institut de cercetare în domeniu.
2024
Ultima etapa a acestui proiect s-a bazat pe pe obținerea de acoperiri pe bază de rășină epoxidică în prezență de haloisit (HNT)/HNT modificat), de nanoparticule de oxid de zinc (ZnO)/(ZnO modificat) și de o substanță activă cu rol de a împiedica dezvoltarea florei acvatice spontane de pe suprafața ambarcațiunilor navale aflata în contact cu apa. Coordonatorul, Partenerul Industrial, a proiectat o instalație prototip, robotizată, capabilă să pulverizeze aceste materiale compozite sintetizate în laborator, și la nivel industrial, pe ambarcațiunile navale. Scopul cercetătorilor în acest etapă este de a realiza acoperiri cu proproietăți avansate anticorozive și de tip “antifouling”, pornind de la alegerea tipului de rășină epoxidică adaptată scopului proiectului, și continuând cu sinteza unui material compozit pe baza de HNT și ZnO modificate. Proprietățile fizico- chimice ale materialelor sintetizate, morfologia și structura, au fost măsurate prin diferite tehnici de analiză. Rezultatele obținute au fost corelate cu proprietățile structurale și morfologice.
Activitate 3.1 – Finalizarea obținerii componentelor de tip aditiv pentru ZnO și sistem de acoperire polimeric la nivel industrial
Activitate 3.2 ¬ Optimizarea componentelor de tip aditiv, ZnO și sistem de acoperire polimeric la nivel industrial
Activitate 3.3 – Finalizarea verificării sistemelor anti-vegetative adaptate pentru materialele navale
Activitate 3.4 – Optimizarea pe baza perfomanțelor sistemului de acoperire nanocompozit la nivel industrial
Activitate 3.5 – Elaborarea si depunerea documentelor pentru acordarea protecției proprietăţii industriale Obtinerea brevetului/lor pe baza rezultatelor activitatilor din cadrul proiectului impreuna cu Partenerul.
Activitate 3.6 – Diseminarea rezultatelor si a proiectului
Activitățile acestei etape au fost realizate integral. Astfel, cu piesele achiziționate în etapa precedentă s-a realizat instalația prototip pentru aplicarea acoperirii nanocompozite, și s-a testat în hala de producție a Coordonatorului.
Sistemul de acoperire nanocompozit optimizat și cu proprietățile fizico-chimice cele mai bune a fost sintetizat la nivel industrial. Materialul a fost aplicat pe plăci metalice de dimensiuni mari, puse la dispoziție de Coordonator, și s-a evaluat efectul acestora asupra materialelor suport.
În această etapă au fost publicate două lucrări ISI (a treia fiind în curs de publicare), s-a înregistrat o participare la o manifestare științifică internatională cu o prezentare orală și s-a înregistrat o cerere de Brevet.
Articole
Raluca Şomoghi, Mihai 1,George-Mihail Teodorescu, Zina Vuluga, Augusta Raluca Gabor, Cristian-Andi Nicolae, Bogdan Trică, Daniel Mihai Stănescu Vătău, Florin Oancea and Cătălin Marian Stănciulescu, Influence of HNT-ZnO Nanofillers on the Performance of Epoxy Resin Composites for Marine Applications, Coatings 2024, 14(5), 532. (Imaginile articolului au fost alese pentru Cover Coatings)
Viorel Gheorghe, Catalina Gabriela Gheorghe *, Daniela Roxana Popovici *, Sonia Mihai, Raluca Elena Dragomir, Raluca Şomoghi, Reduction of Oxygen Production by Algal Cells in the Presence of O-chlorobenzylidene Malononitrile, Bioengineering 2024, 11(6), 623; https://doi.org/10.3390/bioengineering11060623
Raluca Şomoghi, Augustin Semenescu,Vili Pasăre, Oana Roxana Chivu, Dan Florin Nițoi, Dragoş Florin Marcu and Bogdan Florea, The impact of ZnO nanofillers on the mechanical and anti-corrosion performances of epoxy composites, Review, Polymers, trimis spre publicare
Comunicări științifice:
SICHEM 2024, București, Romania, 11-12 aprilie, Estimating the purity of Sodium Lignosulfate in Brown Liquor using TEM/EDX, Bogdan Trică, Dragoș-Sebastian Baltag, Raluca Șomoghi, Ioana Cătălina Gifu, Marius Ghiurea, Florin Oancea, prezentare orală.
Cerere de brevet de invenție: COMPOZIȚII ADEZIVE EPOXIDICE ANTICOROZIVE ŞI ANTIMICROBIENE UTILIZATE PENTRU PROTECȚIA SUPRAFEȚELOR METALICE ŞI PROCEDEU DE OBȚINERE A ACESTORA, A 2024 -00185/16.04.2024, inventatori: Şomoghi Raluca, Oancea Florin, Teodorescu George Mihail, Stănescu Daniel Mihai, Stănciulescu Cătălin Marian
COORDONATOR PROIECT
Ing. Catalin Marian STANCIULESCU – Director de Proiect